Kies de juiste Graco spuittip in 3 stappen.

Wil je verf gaan verspuiten? Dan is het belangrijk om de juiste verfspuitmachine te kiezen. Maar de keuze van de juiste spuittip is misschien wel van een nog groter belang. 

In dit bericht leggen we je uit waarom de juiste spuittip kiezen zo belangrijk is en hoe je in 3 stappen de juiste spuittip van het merk Graco kiest.

Het belang van een spuittip

De spuittip is maar een klein onderdeel, maar is van groot belang voor je eindresultaat. 

De juiste tip zorgt namelijk voor minder overspray en dus een betere controle. Een spuittip vertelt de pomp als het ware hoe hard hij moet werken om de gewenste druk aan te houden. De pomp levert de druk en de spuittip bepaalt uiteindelijk de spuithoek en het volume. Met de juiste tip gebruik je minder verf en zul je tijd besparend werken.

Er zijn verschillende soorten spuittips. De keuze hangt af van een aantal factoren. 

Hieronder vind je de diverse factoren in verschillende stappen op een rij gezet. Zodat je zeker bent van de juiste keuze.

Stap 1: bepaal de toepassing

De verfsoort is een van de factoren die de keuze van de juiste spuittip bepaalt. Materialen voor een fijne afwerking, zoals een beits of lak, hebben een spuittip nodig met een kleinere opening. Zwaardere en dikkere materialen, zoals latex voor muren en plafonds, pas je het beste toe met een spuittip met een grotere opening. Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende tipgroottes per materiaal.

 • Kwast- of Rolkwaliteit lakken: 008 – 010
 • Lakken: 010 – 014
 • Beitsen: 012 – 014
 • Vernissen: 012 – 014
 • Latexmuurverven: 015 – 019
 • Acrylmuurverven: 015 – 019
 • Silicaatverven: 015 – 019
 • Emulsiemuurverven: 017 – 021
 • Siliconemuurverven: 021 – 025
 • Meerkleurencoatings: 023 – 025
 • Spuitfillers: 023 – 025
 • Grote oppervlaktes: 025 – 031

Stap 2: bepaal de spuitbreedte

Je bepaalt de spuitbreedte door de spuithoek als je de spuittip op 30 centimeter van het oppervlak houdt. Als je een breder patroon aanhoudt, ben je sneller klaar, maar gebruik je ook meer verf. Een smaller patroon werkt juist trager, maar wel preciezer en bovendien verbruik je zo minder verf. 

Bepaal welke spuitbreedte je wilt hanteren en deel dat getal door 5. 

Zo weet je het eerste cijfer van de Graco spuittip.

bijvoorbeeld

Wil je een spuitbreedte van 25 centimeter? Deel dan 25 door 5. In dit geval heb je dus een spuittip nodig die begint met het cijfer 5. De 5 staat gelijk aan een spuithoek van 50 graden.

Wil je een grotere spuitbreedte van bijvoorbeeld 35 centimeter? Dan neem je een spuittip die begint met het getal 7 (35:5=7). De 7 staat hier gelijk aan een spuithoek van 70 graden.

Stap 3: Bepaal het max volume van jou Graco verfspuitmachine

Niet elke spuittip is compatibel met elke verfspuitmachine. Het maximale volume van de verfspuitmachine moet altijd groter zijn dan het volume van de spuittip. Wanneer het volume van de spuittip groter is, kan de machine dit niet pompen.

Extra tips voor het afstellen op de juiste verftip

Als je voor het eerst een verfspuit in gebruik gaat nemen, is het aan te raden te experimenteren met verschillende tips. Zo wordt jou keuze voor de juiste tip steeds makkelijker.

Spuit het pistool te veel verf? Dan kun je de spuitopening verkleinen. Hiervoor heb je dus een andere tip nodig. Je kunt ook proberen om de spuithoek te vergroten met dezelfde tip. Andersom werkt het precies omgekeerd. Bij te weinig verf vergroot je de spuitopening of verklein je de spuithoek.

Kies de juiste spuittip voor jouw werk.

Met dit stappenplan kies je eenvoudig de juiste spuittip. Wij geloven in de kracht van low pressure spuittips van Graco. Deze hebben wij in twee varianten. De Graco RAC X LP voor reguliere afwerking van verschillende soorten lakken, beitsen en latex en de Graco RAC X FF voor een fine finish afwerking van fijne lakken en beitsen. 

Tevens adviseren wij na gebruik van de Graco verfspuit werk om ook de machine filter en pistool filter te reinigen en deze met regelmaat te vervangen. Dit alles om zo min mogelijk uitval te hebben van de Graco verfspuit.

Vergeet vooral ook niet om eens te kijken bij de Graco Jetroller.

Meer weten over dit onderwerp? Give me more.