Zichtbaarheidskleding, ook wel signaalkleding, reflectiekleding of high visibility kleding (hi vis kleding) genoemd, is een belangrijk beschermingsmiddel bij werkzaamheden in het donker en/of slechte weersomstandigheden. Vooral in de nabijheid van treinen, auto’s, vrachtverkeer en heftrucks is het van belang dat je goed zichtbaar bent. Ook overdag wanneer het contrast tussen het lichaam en de achtergrond onvoldoende is, zorgt zichtbaarheidskleding ervoor dat u tijdig wordt herkent. Het dragen van signaalkleding in combinatie met het toepassen van andere beschermende maatregelen, zoals markering en het plaatsen van waarschuwingsborden, vermindert het risico op ongevallen door slechte zichtbaarheid. Graag vertellen we je wanneer high visibility kleding ingezet dient te worden en welke normeringen er worden gehanteerd. Ook kun je alvast een kijkje nemen bij ons high vis leveringsprogramma van Blåkläder

Wanneer zichtbaarheidskleding inzetten?

Jaarlijks vinden er tal van ongevallen plaats doordat een persoon niet of te laat gezien wordt. Als u niet goed zichtbaar bent bij werkzaamheden in de buurt van een trein, auto’s of bijvoorbeeld een (rijdende) hijskraan, kan er een aanrijding plaatsvinden. Het risico op ongevallen is ’s avonds aanwezig, maar zeker ook overdag of bij slechte weersomstandigheden als regen en sneeuw. Het is daarom belangrijk om in dergelijke omstandigheden uw zichtbaarheid te verhogen. High visibility kleding maakt de drager overdag beter zichtbaar dankzij de fluorescerende kleuren (geel, rood of oranje) en ’s avonds doordat het licht wordt gereflecteerd.

Risico-inventarisatie en -evaluatie

De Arbowet stelt de werkgever verplicht om een grondige risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren (RI&E). Met behulp van deze inventarisatie en evaluatie kan in kaart worden gebracht welke risico’s er spelen en welke maatregelen getroffen kunnen worden om de risico’s te verminderen. Als blijkt dat er een groot risico op ongelukken aanwezig is omdat de medewerkers niet goed zichtbaar zijn, moeten werkgevers reflectiekleding gratis beschikbaar stellen. Daarnaast dienen zij te zorgen voor goede voorlichting over het gebruik en onderhoud.

Normeringen

Zichtbaarheidskleding dient te zijn gecertificeerd volgens de Europese norm EN ISO 20471. Deze norm beschrijft de algemene eisen waaraan de veiligheidskleding moet voldoen. De kleding behoort in ieder geval van goede kwaliteit te zijn en minimaal aan de gebruikelijke eisen van functionaliteit, deugdelijkheid, veiligheid, doelmatigheid en afwerking te voldoen. Zichtbaarheidskleding wordt onder meer getest op kleurstelling, kleurechtheid, krimpen en markering.

De norm EN ISO 20471 onderscheidt drie risicoklassen; 1, 2 en 3. Klasse 1 geeft het laagste niveau van zichtbaarheid aan en klasse 3 betekent een optimale zichtbaarheid in alle denkbare werksituaties. Reflectiekleding in klasse 3 is aan te bevelen bij werkzaamheden in het donker. In welke klasse een kledingstuk valt, is afhankelijk van de oppervlakte van het fluorescerende en reflecterende materiaal:

 • Klasse 1: 0,14 mfluorescerend materiaal en 0,10 mretro-reflecterend materiaal
 • Klasse 2: 0,50 mfluorescerend materiaal en 0,13 mretro-reflecterend materiaal
 • Klasse 3: 0,80 mfluorescerend materiaal en 0,20 mretro-reflecterend materiaal

Rijkswaterstaat

Naast de norm EN ISO 20471, kunnen nationaal nog andere regelingen en aanbevelingen gelden. In Nederland stelt Rijkswaterstaat (RWS) sinds 1995 extra eisen aan veiligheidskleding bij werkzaamheden aan de weg en aan het spoor. De aanvullende richtlijnen en specificaties hebben met name betrekking op het aantal reflecterende strepen en de plaats:

 • Op jassen, T-shirts en truien moeten de reflecterende strepen de vorm van een Romeinse II hebben, waarbij de verticale banden over de schouder doorlopen. De strepen vormen zo in feite de letter H.
 • Op mouwen en broekspijpen dient aan de buitenkant een verticale streep aanwezig zijn.
 • De werkkleding mag niet tweekleurig zijn.
 • Bij werkzaamheden aan het spoor moet gele zichtbaarheidskleding gedragen worden en bij wegwerkzaamheden effen oranje of effen rode kleding.

Welke zichtbaarheidskleding inzetten?

Zichtbaarheidskleding is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. Zo kan een hesje over de werkkleding worden gedragen als hulpmiddel om de persoonlijke veiligheid te vergroten. Maar er zijn ook jassen, truien, pakken en broeken die veiligheid met functionaliteit combineren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld doorwerkkleding (winter werkkleding) met reflecterende elementen.

Welke signaalkleding het meest geschikt is, is afhankelijk van het risico. Om de risico’s in beeld te krijgen dient onder meer te worden gekeken naar de werkzaamheden en de mogelijke ongevallen die ontstaan als gevolg van blootstelling aan de gevaren. Bij het kiezen van de juiste kleding spelen de volgende factoren mee:

 • Werklocatie
 • Snelheid van het verkeer
 • Weersomstandigheden
 • Lichtgesteldheid/verlichtingskwaliteit (overdag of ’s avonds)
 • Soort werkzaamheden
 • Eventuele markering/signalisatie
 • Mogelijk contact met verschillende weggebruikers (vrachtwagens, auto’s etc.)
 • Type weg (snelweg, fietspad etc.)

Mocht je naar het lezen van deze blog interesse hebben gekregen wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf laat het ons weten en samen vinden we de oplossing voor jou vraag.